Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Jeśli chodzi o funkcje live-view to myślę że rzadko bym z tego korzystał, do zdjęć ptaszorów chyba niezdatne, chociaż, z zaczajenia ze statywem posiedzieć i obserwować na żywca może? Ale nie jest to bajerek który by zdecydował o wyborze aparatu, raczej zwróciłbym uwagę na solidne wykonanie i funkcjonalność. Jeśli chodzi o al-servo to nawet nie korzystałem z tej funkcji - dobrze że zwróciłaś na to uwagę bo jakoś mi ten element całkowicie umknął. Jak tylko przetestuję to odpiszę
to dla przykładu fotka krzątającego się pomiędzy gałęziami piecuszka, zrobiona w średnich warunkach z odległości ok 15m z ręki (oczywiście po odpowiedniej - ale szybkiej obróbce). Widać że lustrzanka potrafi wykrzesać coś z tego nieładu i to z najtańszym obiektywem canona (75-300mm)
Super ten błotniak, Piotr.A z jakiej odległości robiony? Bo ja mam też od niedawna obiektyw 300mm, ale takiego zdjęcia drapola jeszcze nie udało mi się zrobić. Na potwierdzenie przysyłam do fotek z terenu kadrowaną kanię czarną, robioną dzisiaj z odległości ok. 200m.
Odległość ok 70m moze troszkę dalej, dobre oświetlenie z tyłu ale i tak musiałem popracować programami graficznymi żeby coś z tej fotki wyłuszczyć i mam wrazenie ze lekko przesadzilem. Podejrzewam że masz obiektyw porównywalny do mojego, a przy nich trzeba mieć więcej szczęścia cierpliwości no i warunków pogodowych i nie masz co narzekać bo zaczęłaś od fajnych fotek kulczyka i makolągwy
Jest tu kilka osób, które parają się fotografią ptaków. Rozglądam się za jakimś statywem do aparatu i obiektywu ( łączna waga niecałe 2,5 kg). Jaki statyw moglibyście mi polecić ? Myślałam o Verborn Sherpa 600 R lub 450 R. Możecie może coś powiedzieć o tych statywach?
Member
Kim jest Pan Leszek z Nidzicy? Jaki ma sprzęt?
Member
Jak możesz to spytaj się jaki ma obiektyw, bo ładne ma zdjęcia