Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Je¶li chodzi o funkcje live-view to my¶lê ¿e rzadko bym z tego korzysta³, do zdjêæ ptaszorów chyba niezdatne, chocia¿, z zaczajenia ze statywem posiedzieæ i obserwowaæ na ¿ywca mo¿e? Ale nie jest to bajerek który by zdecydowa³ o wyborze aparatu, raczej zwróci³bym uwagê na solidne wykonanie i funkcjonalno¶æ. Je¶li chodzi o al-servo to nawet nie korzysta³em z tej funkcji - dobrze ¿e zwróci³a¶ na to uwagê bo jako¶ mi ten element ca³kowicie umkn±³. Jak tylko przetestujê to odpiszê
to dla przyk³adu fotka krz±taj±cego siê pomiêdzy ga³êziami piecuszka, zrobiona w ¶rednich warunkach z odleg³o¶ci ok 15m z rêki (oczywi¶cie po odpowiedniej - ale szybkiej obróbce). Widaæ ¿e lustrzanka potrafi wykrzesaæ co¶ z tego nie³adu i to z najtañszym obiektywem canona (75-300mm)
Super ten b³otniak, Piotr.A z jakiej odleg³o¶ci robiony? Bo ja mam te¿ od niedawna obiektyw 300mm, ale takiego zdjêcia drapola jeszcze nie uda³o mi siê zrobiæ. Na potwierdzenie przysy³am do fotek z terenu kadrowan± kaniê czarn±, robion± dzisiaj z odleg³o¶ci ok. 200m.
Odleg³o¶æ ok 70m moze troszkê dalej, dobre o¶wietlenie z ty³u ale i tak musia³em popracowaæ programami graficznymi ¿eby co¶ z tej fotki wy³uszczyæ i mam wrazenie ze lekko przesadzilem. Podejrzewam ¿e masz obiektyw porównywalny do mojego, a przy nich trzeba mieæ wiêcej szczê¶cia cierpliwo¶ci no i warunków pogodowych i nie masz co narzekaæ bo zaczê³a¶ od fajnych fotek kulczyka i makol±gwy
Jest tu kilka osób, które paraj± siê fotografi± ptaków. Rozgl±dam siê za jakim¶ statywem do aparatu i obiektywu ( ³±czna waga nieca³e 2,5 kg). Jaki statyw mogliby¶cie mi poleciæ ? My¶la³am o Verborn Sherpa 600 R lub 450 R. Mo¿ecie mo¿e co¶ powiedzieæ o tych statywach?
Member
Kim jest Pan Leszek z Nidzicy? Jaki ma sprzêt?
Pan Leszek jest fotografem, niedawno mia³em okazje spotkaæ go w terenie. Sprzêt o ile dobrze pamiêtam to canon 450d i do tego obiektyw sigma ale parametrow nie znam jak bardzo Ci zale¿y to podpytam
Member
Jak mo¿esz to spytaj siê jaki ma obiektyw, bo ³adne ma zdjêcia