Wszystko o przyrodzie i nie tylko
RDOŚ w niektórych przypadkach może wydać zgodę na rozebranie tamy bobrowej np. w przypadku zalania upraw rolnych, drogi, gospodarstwa itp. To taniej niż zapłacić odszkodowanie rolnikowi. I w tym przypadku tak prawdopodobnie było, ale trzeba być czujnym.
Rozmawialem z RDOS i maja sprawe zbadac.
Te elementy widoczne z boku to taka prowizorka ambony mysliwskiej.
RDOŚ nie wydawała zgody na rozebranie tej tamy.
Dzisiejsza wizyta na miejscu. Budowa trwa.
Ale prawdopodobnie los tej tamy jest przesądzony bo sprawca pozostawił narzędzie do wyciągania gałęzi i znów tu wróci.
Z listy Ptaki:
Witajcie,
na
http://petycja.otop.org.pl/stop-odstrza … -mazurach/
wisi elektroniczna petycja przeciwko decyzji o odstrzale krukowatych w powiecie szczycieńskim. Sprzeciw dotyczy nie tyle samei idei strzelania do krukowatych, co tej konkretnej decyzji olsztyńskiego RDOSia, wydanej bez konsultacji ze środowiskiem naukowców i przyrodników, w dodatku bez żadnej dokumentacji naukowej. Jeśli teraz ktoś wydaje na tak wątłych podstawach decyzję w sprawie tej grupy zwierząt, to bez wyraźnego sprzeciwu może dojść w przyszłości np. do wydawania zgód na strzelanie do szponiastych, bo myśliwi zawsze jakiś powód wynajdą.
Na dzień dzisiejszy mamy ponad 1300 podpisów i ta liczba rośnie. Gorąco zachęcam do podpisywania się i do namawiania do tego rodziny, przyjaciół, znajomych. Zebrane podpisy zostaną przekazane do Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska, do której poszło już oficjalne stanowisko OTOP w tej sprawie. Niech urzędnicy wiedzą, że ktoś patrzy im na ręce i że kontrowersyjne decyzje nie mają szans przejść bez echa.
Pozdrawiam serdecznie
Antek
--
Antoni Marczewski
Specjalista ds. komunikacji internetowej
Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków
ul. Odrowąża 24, 05-270 Marki k.Warszawy
Na stronie http://www.koo.org.pl/aktualnosci/87-zdzislaw-cenian można zapoznać się ze stanowiskiem KOO w tej bulwersującej sprawie.
Odstrzał kruka, wrony i sroki wstrzymany
Data utworzenia: 27.10.2011
Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska wszczął z urzędu postępowanie o stwierdzenie nieważności decyzji Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Olsztynie w sprawie zezwolenia na zabicie poprzez odstrzał osobników kruka, wrony siwej oraz sroki.
Jednocześnie Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska wydał postanowienie, którym wstrzymał wykonanie decyzji Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w przedmiotowej sprawie.
Monika Jakubiak
rzecznik prasowy
Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska
Reportaż na temat odstrzału krukowatych
http://uwaga.tvn.pl/53136,wideo,300183, … ortaz.html
Witajcie dostałem maila od pana Lecha takiej treści:
"Zwrócił się do mnie Jerzy Grala z problemem takim:
W okolicach wsi Michałki planowana jest budowa fermy wiatrowej. Jeden z
czytelników zwrócił gazecie uwagę, że w okolicach jeziora
Szkotowskiego znajduje się zlotowisko/ noclegowisko/ stała trasa
przelotów żurawi/ gęsi. Nie znalazłem nic na ten temat (może źle
szukałem) poza obserwacjami na avelelek.
Gdyby miał Pan lub koledzy jakieś informacje na ten temat to email do J.
Grali j.grala@gazetaolsztynska.pl"
Ktoś wie coś o budowie wiatrakow w tym rejonie czy to tylko plany i jest przed inwentaryzacją czy juz po ?
pod Nidzicą spaceruje para żurawi z młodym, miejsce wskazał mi Pan Lech Pietraszko. Młody jest nielotny ma zwieszone skrzydło. Co można by w tej sprawie zrobić, czy byłby ktoś chętny by spróbować złapać młodego i przekazać do jakiegoś azylu? Ja oczywiście jestem chętny ale do takiej akcji trza by było ludzi i trochę doświadczenia. Co Wy o tym?