Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Karmnik wystawiony zosta³ 2,11. Od razu by³y bogatki i mazurki. Na drzewie w ogródku przesiadywa³y dzwoñce
Bogatka w oczekiwaniu w kolejce do karmnika
Zamieszanie pod karmnikiem
Potem nasypa³o ¶niegu to i ptaków zrobi³o sie wiêcej w karmniku.
Po ostatnich opadach ¶niegu w karmniku ruch bardzo du¿y. Dzisiaj jako ¿e niedziela to i czasu wiêcej na obserwacje. Mnóstwo mazurków, bogatek i wróbli. Wyj±tkowo du¿o dzwoñców ok 25 os. ( niestety bez obr±czek ). Przylatuje 1 modraszka, 3 grubodzioby, dzisiaj by³a sójka oraz od wczoraj sikora szrytka lub czarnog³ówka ( muszê jako¶ j± oznaczyæ)
W karmniku pokarm to s³onecznik, zbo¿e, s³oninka oraz t³uszcz.
Wczoraj by³a okazja obserwowaæ ptaki w ci±gu dnia ( dzieñ wolny od pracy) i okaza³o siê ¿e s± nowe gatunki którym odpowiada mój karmnik.
W drugi dzieñ ¶wi±t sta³ym bywalcom w czyszczeniu karmnika pomaga³y 4 czy¿yki oraz 1 czeczotka
Nastêpne obserwacje dopiero w sylwestra i nowy ro, teraz pozostaje tylko dosypywaæ pokarmu.
Ostatnio edytowany przez olek (2010-12-29 16:31:19)
Reporta¿ w Trójce o dokarmianiu ptaków (niestety w W-wie) ale warto pos³uchaæ: http://www2.polskieradio.pl/reportaz/re … sp?id=5732
Rubin i Oko, je¿eli te kuropatwy które widzieli¶cie s± tam stale to mo¿e wy³ó¿cie im g³ówkê kapusty (ca³±) w jakim¶ os³oniêtym miejscu. Powinny skorzystaæ kuropatwy a mo¿e i zaj±ce?
Dzisiaj spory ruch przy karmniku. W karmniku dzwoñce i bogatki. A pod karmnikiem jeszcze wiêkszy ruch. Od kilku dni obserwujê czy¿yki których dzisiaj by³o 15 os. od wczesnego ¶witu do oko³o po³udnia. Razem z nimi trznadle, oraz 3 gile. Rano by³y 2 grubodzioby.
Kula t³uszczowa jako¶ nie mia³a wziêcia ostatnio natomiast dzisiaj mia³ u¿ywanie na niej czy¿yk.
Ptaków coraz mniej zagl±da do karmnika. W³a¶ciwie zosta³y tylko dzwoñce w ilo¶ci 3-4 os.
oraz wróbelki. Do listy ptaków dosz³y 2 gatunki które by³y w karmniku a mianowicie: w niedziele rano razem z dzwoñcami pod karmnikiem buszowa³ 1 szpak oraz dzisiaj o godz 5.50 odwiedzi³o karmnik stadko raniuszków. W karmniku by³y 2, na karmniku siedzia³y 3 a 10 by³o na ¿ywop³ocie ze ¶wierków. One to mnie zaskoczy³y maksymalnie. Nie ma blisko lasu tylko woko³o domy i bloki.
W pi±tek koñczê sezon dokarmiania. W tym sezonie nie mia³y wziêcia kule t³uszczowe, schodzi³a tylko s³onina i s³onecznik. Do tego zbo¿e ( owies), trochê mieszanki dla papug, p³atki owsiane.
Oto lista moich go¶ci. Na kolejny sezon bêdzie przygotowanych wiêcej miejsc na li¶cie
1 bogatka
2 mazurek
3 dzwoniec
4 wróbel
5 sroka
6 gawron (1 os)
7 trznadel (max. 14 os)
8 grubodziób (max.4 os. )
9 modraszka (max 2 os)
10 sikora sp.
11 sójka
12 ziêba (max 8 os)
13 szczygie³ ( max 4 os )
14 gil ( max 5 os )
15 czeczotka ( max 3 os)
16 czy¿yk (max 45 os)
17 krogulec
18 szpak ( 1 os )
19 raniuszek (15 os )
Co prawda nie dotyczy dokarmiania ptaków przez ludzi, ale chodzi o ptaki przylatuj±ce do nas w³a¶nie zim±. Widzia³ kto¶ z was nawalone jemio³uszki??? Ja nigdy. Wydaje mi siê ¿e to mo¿e byæ jaki¶ okre¶lony gatunek jarzêbiny powoduj±cy upojenie. http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/desz … 76585.html
PS. widzia³em kilka lat temu raz jeden, jak jemio³uszki wsuwa³y ¶nieg, ale nie zatacza³y siê po nim...
Jak idzie Akcja Karmnik w tym sezonie chwalcie siê, bo zdaje siê ¿e wszyscy zajêci wypatrywaniem tych no tam, jak im tam skrzy¿owania krzy¿odzioba z gilem, no ³uskowców.
Te¿ mi rzadko¶æ, u mnie po podwórku na rowerach je¿d¿±.