Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Kurcze ju¿ dawno norki amerykañskiej nie widzia³em, ale to bardzo dobrze. Generalnie z tego co mi wiadomo to gatunek ten ostatnimi laty zmniejszy³ swoj± liczebno¶æ i to diametralnie. Widaæ przyroda sobie radzi z takimi rzeczami sama. Kiedy¶ by³o jej w bród, teraz ju¿ podobno jest rzadka (jeszcze podobno do¶æ pospolita na stawach rybnych). Ale dziêki temu powraca pi¿mak (np. na Dru¿nie podobno powróci³), jest du¿o karczownika (np. na £uknajnie). Ptaki wodne te¿ maj± siê lepiej. Chocia¿ ja osobi¶cie w ostatnich trzech latach obserwowa³em du¿o jenotów, czy to noc±, czy w dzieñ. W Skandynawii i krajach nadba³tyckich jenoty powoduj± najwiêksze straty w lêgach ptaków wodnych (w zesz³ych latach przegl±da³em trochê literatury pod tym k±tem).
rubin napisał:
seb napisał:
Rubin, wilk w mie¶cie? Bój siê ...!
a gdybym go sfotografowa³ w lesie to by wszystko gra³o?
Nie nie, w lesie to by³by np. zagubiony pies. Umaszczenie ma mo¿e i wilcze, ale ³eb, uszy i ogon ju¿ nie, tyle na podstawie fotografii mogê powiedzieæ, ale gdybym go zobaczy³ w terenie to ju¿ móg³bym mieæ w±tpliwo¶ci, albo nie...
Kilka wilków widzia³em w terenie i na mój widok spokojnie oddala³y siê, co innego psy - te nie uciekaj±, chyba ¿e ju¿ s± "ostrzelane".