Wszystko o przyrodzie i nie tylko
W pierwszej http://wyborcza.pl/1,91446,10815078,Zac … i_dwa.html chwili pomy¶la³em, ¿e to idioci, ignoranci z broni± w lesie, ale po chwili zastanowienia doszed³em do wniosku, ¿e to cwaniaki co po wykonanym odstrzale zrobili sobie sesjê zdjêciow± ¿eby mieæ co w domu opowiadaæ i za niewielk± op³at± czyt. kar± i kitem o pomy³ce bêd± mieli wilka na rozk³adzie bez karko³omnego wyjazdu na Bia³oru¶.
Kiedy i mnie taka sytuacja uraczy http://www.olsztyn.lasy.gov.pl/wilk-w-kadrze
zdjêcie zrobione wczoraj komórk± w moim ogródku w ¶rodku miasta z odleg³o¶ci 5 metrów- w ogóle siê nie ba³a, sta³a sobie na kaskadzie i baaaardzo d³ugo pi³a wodê sp³ywaj±c± z kamienia, nie zwracaj±c na mnie uwagi
Member
Co to za stwór?
Kuna kamionka. Dotychczas oskar¿a³am koty i krogulca o po¿eranie drobnicy , której resztki czasami znajdujê na trawniku ale teraz doszed³ jeszcze jeden potencjalny po¿eracz . Grze¶, nie wiesz, czy takie ssaki jak kuna czy kot obgryzaj± w ten sam sposób lotki piór jak lis? By³oby mi ³atwiej zidentyfikowaæ sprawcê .....
To prawda- u mojej mamy po drugiej stronie miasta te¿ grasuje jedna . Co prawda nikt jej jeszcze nie widzia³ za dnia ale po nocy zostawia odchody i p³askie placyki w ro¶linach skalnych w miejscu legowiska.
Witam. Tydzieñ temu natkn±³em siê na szcz±tki ³abêdzia. Widaæ by³o ¿e zrobi³ to du¿y drapie¿nik-psowaty raczej. Podejrzewa³em dzikiego psa lub wilka (trochê mniej) Dzi¶ w tamtej okolicy zobaczy³em psa (wilka?), mieszañca? Zachowywa³ siê jak dziki zwierz. Omija³ mnie z daleka. Mo¿e kto¶ bêdzie móg³ oznaczyæ z pewno¶ci± wilk to czy zwyk³a psina?
truch³o ³abêdzia
du¿a kupa
wilk?
Nie znam siê na wilkach, nie obserwowa³em wilków w naturze wiêc zarzuci³em temat na forum. Wiem ¿e w przyrodzie zdarzaj± siê ró¿ne rzeczy. Np m³ody wilk który w wiosce pod Nidzic± przyszed³ do gospodarza. Dlatego wilk w mie¶cie (obrze¿u w³a¶ciwie) nie zdziwi³by mnie. Bardziej interesuj± mnie cechy morfologiczne sfotografowanego zwierzêcia, na podstawie których mo¿naby co¶ potwierdziæ lub wykluczyæ.