Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Member
Witam,
Kto chêtny na czynn± ochronê i badania b³otniaka ³±kowego w Warmiñskiej Ostoi? Mamy 5 osobow± ekipê ale im wiêcej tym lepiej:) Je¿eli kto¶ znajdzie gniazdo ³±kowiaka równie¿ mogê przyjechaæ ogrodziæ gniazdo i zaobr±czkowaæ pisklaki. Pozdrawiam Marek Beb³ot
To ciekawe ile ja wytrzymam?
A wracaj±c do tematu. W przypadku obr±czkowania w gniazdach ³±kowiaków kluczowe znaczenie ma kilka czynników:
- termin obr±czkowania (nie mo¿e byæ za wczesny, bo grozi to porzuceniem gniazda, choæ ja nie znam takiego przypadku),
- sprawno¶æ ekipy obr±czkuj±cej (mo¿na to zrobiæ naprawdê szybko i bez wiêkszego zamieszania),
- pogoda (najlepiej rano w ³adny, bezdeszczowy dzieñ).
Mo¿na dodatkowo potem spryskaæ gniazdo ¶rodkiem przeciwko kotom (dzia³a te¿ podobno na lisy). Osobi¶cie uwa¿am, ¿e skoro gniazda s± grodzone (tak¿e nie na zbyt wczesnym etapie lêgu!) to obr±czkowanie ju¿ wiele nie wp³ynie na ilo¶æ stresu, gdy¿ ¿eby sprawdziæ skuteczno¶æ grodzenia nale¿a³oby wykonaæ dodatkow± kontrolê lêgu w koñcowej fazie i przy okazji mo¿na blachn±æ pisklaki.
Oczywi¶cie mo¿na by tu siê spieraæ na temat skuteczno¶ci obr±czkowania (s± przecie¿ nadajniki satelitarne, loggery GPS, nadajniki radiotelemetryczne), ale nadal jest to najtañsza metoda zdobywania wiedzy o powracalno¶ci ptaków, trasach wêdrówki itd. Ja osobi¶cie siê o tym przekona³em odczytuj±c lêgow± samicê ³±kowiaka pod M³aw±, która rok wcze¶niej gnie¼dzi³a siê w powiecie ³osickim czyli ponad 200 km w linii prostej.
Na koniec - rozumiem ¿e s± przeciwnicy obr±czkowania i maja prawo mieæ tak± opiniê. Ja jestem przeciwnikiem pseudoobr±czkarzy, którzy na pierwszym miejscu stawiaj± ilo¶æ a nie jako¶æ. A o takich przypadkach niestety siê s³yszy co jaki¶ czas.
Member
Tak bêdziemy obr±czkowaæ kolorowymi obr±czkami! Dziêki Seba za obronê. Sam równie¿ nie jestem zwolennikiem obr±czkowania na ilo¶æ tylko na jako¶æ i jak ju¿ obr±czkuje ptaki to tylko w konkretnych programach badawczych. Jestem 7 lat obr±czka¿em i naprawdê nie mam a¿ tak wiele ptaków zaobr±czkowanych. 5 marca mamy spotkanie organizacyjne w Lidzbarku Warmiñskim kto chêtny udzielê szczegó³ów na maila. Pozdrawiam i Zapraszam.
Ostatnio edytowany przez marekbeblot (2011-02-10 20:54:34)
Member
No nie bêdzie du¿o,ale g³ówn± czê¶æ Warmii chcemy siê w tym roku zaj±æ Ostoj± Warmiñsk±. Tu gniazduje 15-20 par. Tu nie chodzi tylko o obr±czkowanie,a o edukacjê rolników i zabezpieczenie lêgu przed drapie¿nikami naziemnymi. Pozostawienie kawa³ka ³±ki przez rolników, ¿eby ³±kowiak móg³ spokojnie wyprowadziæ lêg. Sprawa lêgów w zbo¿ach (zale¿y te¿ od pogody i przez to terminów koszenia) jest pewniejsza poniewa¿ raz siê kosi lipiec-sierpieñ wiêc s± du¿e szanse ze b³otniak zd±¿y wyprowadziæ lêg. Je¿eli chodzi o ³±ki to ma mniej szans,bo ³±ki s± wiêcej koszone wiêc znalezienie gniazda jest szczególnie wa¿ne i powiadomienie o tym rolnika po to ¿eby zostawi³ kawa³ek ³±ki nie skoszonej, a tak¿e zg³osi³ do pakietu rolno¶rodowiskowego. I wilk syty (rolnik ma dop³aty i kosi tylko raz bo po 1 sierpnia) i owca ca³a ( b³otniak ma spokój do 1 sierpnia)
Ostatnio edytowany przez marekbeblot (2011-02-12 12:43:45)
Member
To jak kto¶ chêtny na badania i ochronê?
Member
Uda³o siê zlokalizowaæ w powiatach braniewskim, bartoszyckim, lidzbarskim i czê¶ci zachodniej kêtrzyñskiego 18 stanowisk (20-25 par), w tym 10 stanowisk (12-15 par) w samej "Ostoi Warmiñskiej", 2 stanowiska (2-4 par), Zalew Wi¶lany i Dolina Pas³êki 3 ( 3 pary ), i 3 stanowiska poza ostojami (3 pary).Gniazda wyszukiwano tylko w Ostoi Warmiñskiej. Zlokalizowano 2 gniazda, przeprowadzono rozmowy z rolnikami i przekazano im materia³y edukacyjne (plakat, broszurê, naklejkê). Zebrano pióra do badañ genetycznych (pierwsze na Warmii do porównañ miêdzy krajow± i europejsk± populacjê), zebrano równie¿ wypluwki do badañ sk³adu pokarmu.
Ostatnio edytowany przez marekbeblot (2011-08-16 11:16:25)