Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Dobra ludzie teraz sie przyznawac kto swoje obserwacje zapisuje na kartach obserwacji do kartoteki regionalnej warmi i mazur? Ja ostatnio poswiêci³em na to 3 wieczory i wiem jak trudno jest sie za to zabraæ ale postanowi³em uzupe³niac karty regularnie odrazu po powrocie z terenu. Wiêkszo¶c ludzi na forum to ornitolodzy aktywnie chodzacy w teren, a nie ornitolodzy siedzacy za biurkiem i obliczaj±cy ile razy ptaszek sie zesra³. Wiêc to g³ównie od nas zalezy rozwój kartoteki regionalnej. Nie ma co siê oszukiwac województwo warmiñsko-mazurskie jest lekko zacofane je¶li chodzi o rozwój ornitologii, to przez to ¿e mimo wszystko ornitologów jest ma³o, a teren spory. Kartoteka regionalna pozwala zebraæ wiele informacji z naszego terenu, które za pare lat naprawde mog± byæ przydatne. !!!!!!!!!Dlatego apeluje o uzupe³nianie kart!!!!!!! kto nie ma kart obserwacji jestem w stanie za³atwiæ i wys³ac na wskazany adres!!!!!!!! wiêc ludziska we¼cie to do serca i do roboty!!!
rubin napisał:
ja mam niewiele bo nie zapisywa³em wszystkich obserwacji
To pora¿ka, Ja tak robi³em kiedy¶. Do dzi¶ nie mogê sobie tego wybaczyæ. Tyle obserwacji. Prawie ca³e lata 90-si±te PS. Wype³ni³em wreszcie karty w niedzielê byæ mo¿e pojad± do Olsztytna
Przywrócê temat, z tego co kojarzê to na zje¼dzie by³a mowa o powstaniu kartoteki internetowej w przeci±gu dwóch tygodni od zjazdu, dobrze mówiê? A tu jeszcze nic nie widaæ!!. Mo¿e kto¶ bêdzie widzia³ siê z autorami i by³ by tak grzeczny by ich przyspieszyæ
Hehe, ten temat mo¿e przemilczymy. Za rok na kolejnym zje¼dzie znowu Andrzej wyjdzie na ¶rodek i zapoda kilka s³ów o kartotece, której nie ma Dla mnie to ¶mieszne jest. Rozumiem, ¿e ludzie nie maj± czasu, tylko po co ¶ciemniaæ i mówiæ ¿e co¶ jest/bêdzie a wiadomo ¿e i tak nic nie bêdzie....
Pytanko? Jak czêsto wysy³acie arkusz do Kartoteki. Po ka¿dym wypadzie w plener czy np. raz w miesi±cu zbiorcze zestawienie z ca³ego m-c czy jeszcze w innych terminach. Rozumiem ¿e obserwacje z lat ubieg³ych te¿ wysy³amy.?
Wysy³anie po ka¿dej wizycie w przypadku wype³niania exela bêdzie niewygodne dla administratorów kartoteki. Ja bym Ci radzi³ wysy³aæ raz na kwarta³, choæ tak naprawdê wa¿ne ¿eby obserwacje po prostu trafia³y do kartoteki (historyczne te¿).