Wszystko o przyrodzie i nie tylko
Dobra ludzie teraz sie przyznawac kto swoje obserwacje zapisuje na kartach obserwacji do kartoteki regionalnej warmi i mazur? Ja ostatnio poswięciłem na to 3 wieczory i wiem jak trudno jest sie za to zabrać ale postanowiłem uzupełniac karty regularnie odrazu po powrocie z terenu. Większośc ludzi na forum to ornitolodzy aktywnie chodzacy w teren, a nie ornitolodzy siedzacy za biurkiem i obliczający ile razy ptaszek sie zesrał. Więc to głównie od nas zalezy rozwój kartoteki regionalnej. Nie ma co się oszukiwac województwo warmińsko-mazurskie jest lekko zacofane jeśli chodzi o rozwój ornitologii, to przez to że mimo wszystko ornitologów jest mało, a teren spory. Kartoteka regionalna pozwala zebrać wiele informacji z naszego terenu, które za pare lat naprawde mogą być przydatne. !!!!!!!!!Dlatego apeluje o uzupełnianie kart!!!!!!! kto nie ma kart obserwacji jestem w stanie załatwić i wysłac na wskazany adres!!!!!!!! więc ludziska weźcie to do serca i do roboty!!!
rubin napisał:
ja mam niewiele bo nie zapisywałem wszystkich obserwacji
To porażka, Ja tak robiłem kiedyś. Do dziś nie mogę sobie tego wybaczyć. Tyle obserwacji. Prawie całe lata 90-siąte PS. Wypełniłem wreszcie karty w niedzielę być może pojadą do Olsztytna
Przywrócę temat, z tego co kojarzę to na zjeździe była mowa o powstaniu kartoteki internetowej w przeciągu dwóch tygodni od zjazdu, dobrze mówię? A tu jeszcze nic nie widać!!. Może ktoś będzie widział się z autorami i był by tak grzeczny by ich przyspieszyć
Hehe, ten temat może przemilczymy. Za rok na kolejnym zjeździe znowu Andrzej wyjdzie na środek i zapoda kilka słów o kartotece, której nie ma Dla mnie to śmieszne jest. Rozumiem, że ludzie nie mają czasu, tylko po co ściemniać i mówić że coś jest/będzie a wiadomo że i tak nic nie będzie....
Pytanko? Jak często wysyłacie arkusz do Kartoteki. Po każdym wypadzie w plener czy np. raz w miesiącu zbiorcze zestawienie z całego m-c czy jeszcze w innych terminach. Rozumiem że obserwacje z lat ubiegłych też wysyłamy.?
Wysyłanie po każdej wizycie w przypadku wypełniania exela będzie niewygodne dla administratorów kartoteki. Ja bym Ci radził wysyłać raz na kwartał, choć tak naprawdę ważne żeby obserwacje po prostu trafiały do kartoteki (historyczne też).